8 Mart 2019 / Saat: 20:00
Sınavda Stres Kontrolü
Stresi hissettiğimizde, beynimizde ve vücudumuzda bir takım değişimler olur. Bu değişim esnasında, hatırlamak ve mantıklı düşünmek zorlaşır. Bu Eğitimde stresimizin seviyesini düşük tutmayı öğreneceğiz. Bu sayede, hatırlamak ve mantıklı düşünmek kolaylaşacağı gibi, karın ve baş ağrısı gibi, stresin diğer getirilerinden kurtulacağız.
Stres tüm canlıların, ruhsal bir gerilim esnasında yaşadığı durumun genel adıdır.
Stresin temelde 4 ana seviyesi vardır. 1. seviye stres, yaşamamız, gelişmemiz, ilerlememiz için gerekli ve motive eden bir yapıda olsa da, diğer seviyedeki streslerin bizlere zarar verdiğini, uzun süreli strese maruz kaldığımızda ise, beynimizin zarar gördüğü, bilim insanları tarafından tespit edilmektedir.
2. seviyeden itibaren stres, biz insanların sağlıklı düşünmesini engelleyecek bir şekle dönüşmeye başlar. Seviye yükseldikçe mantıklı düşünemediğimiz gibi, bildiklerimizi hatırlamamız zorlaşmaktadır.
Buna hepimizin başına gelmiş olan bir örneği verebiliriz. Sınav stresinden yanlış cevap verdiğimiz sorunun, doğru cevabını, daha salondan çıkar çıkmaz, arkadaşlarımız ile konuşurken hatırlarız. Buradaki etken, sınav stresinin, hatırlamayı zorlaştırmasındadır.
Başka bir örnek verecek olursak, Bütün yarışmalarda, stresini yönetemeyen yarışmacıların, çok basit sorularda bile, yanlış cevaplar verdiğine şahit oluruz.
Bütün bunların sebebi, stresin doğan sürecidir.
Stresin sınav esnasında, bildiklerimizi de unutturması bir yana, sınav stresi, öğrenmeyi de zorlaştıran bir durumdur.